Wystawa Starej Fotografii - relacja

W dniu 23 września 2017 r. w Łaszczowie w siedzibie Stowarzyszenia „G 6 Grzędy Sokalskiej” przy ul. Krótkiej 2 odbyła się Wystawa Starej Fotografii będąca zwieńczeniem projektu „Moja gmina wczoraj i dziś – uchwycone  w kadrze” realizowanego w ramach programu „Równać Szanse 2016”. Program Równać Szanse  Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności administrowany jest przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży. Bezpośrednimi uczestnikami projektu była Młodzież, która w roku szkolnym 2016/2017 uczyła się w Gimnazjum im. Konfederacji Tyszowieckiej w Tyszowcach i w Gimnazjum Publicznym w Michalowie: Jakub Badyła, Bartłomiej Bilewicz, Jakub Bzdyra, Jagoda Cyc, Eliza Czarnecka, Mikołaj Dudziński, Wiktoria Jezierska, Aleksandra Jurczyszyn, Paulina Kołtun, Klaudia Niedźwiecka, Kacper Odrzywolski, Kinga Olszewska, Kamila Siwek, Aleksandra Tucka, Kamil Zienkiewicz, Szymon Zienkiewicz, Filip Wilczak, Aleksandra Zymon, Wiktoria Żółcińska, Gabriela Żyła.
          Wystawę otworzył Prezes Zarządu Stowarzyszenia „G 6 Grzędy Sokalskiej” pan Józef Woch witając wszystkich zebranych. Następnie pani Ewelina Kuśmierczuk koordynator projektu przytoczyła idee programu Równać Szanse, wskazała na sponsorów programu, po czym w skrócie przedstawiła założenia, cele, i działania zrealizowanego projektu. Koordynator przedstawiła kolejno młodzież realizującą projekt, po czym oddała głos Młodzieży. Młodzież zrelacjonowała  działania, które wykonywała w ciągu ostatnich 8 miesięcy, przedstawiła prezentację multimedialną. Młodzież wypowiedziała się na temat udziału w projekcie. Młodzież opowiedziała o fotografiach prezentowanych na wystawie, oraz przedstawiła folder promocyjny. Na zakończenie Prezes Zarządu pan Józef Woch i koordynator projektu pani Ewelina Kuśmierczuk wręczyli Młodzieży certyfikaty uczestnictwa w projekcie, podziękowania dla Partnerów projektu - Gminy Tyszowce i Gminy Rachanie, oraz dla opiekunów Młodzieży realizującej projekt – pani Barbary Typek, pana Marka Żółcińskiego, pani Anny Wiśniewskiej. Zrobiono pamiątkowe zdjęcia grupowe.
          Podczas Wystawy zostało zaprezentowanych 100 fotografii w formacie A3 oprawionych w antyramy. Fotografie prezentowane na wystawie pochodziły z archiwum mieszkańców gmin Tyszowce i Rachanie, oraz z archiwum organizacji i instytucji mających siedzibę na obszarze tych gmin. Fotografie przedstawiały wydarzenia z przeszłości, codzienne życie, zwyczaje, dawny wygląd ulic, budynków. Oprócz starych fotografii na wystawie zostały zaprezentowane kolaże, w których zestawiono archiwalne fotografie ze zdjęciami tych samych miejsc wykonanych współcześnie. Przypomnijmy – w ramach działań projektowych - Młodzież zbierała archiwalne fotografie, po czym  po ich analizie odnajdowała w terenie miejsca, które widniały na starych fotografiach. Po wykonaniu współczesnych zdjęć Młodzież zebrała i opracowała informacje na temat konkretnych miejsc/obiektów. Każde z prezentowanych zdjęć na wystawie zostało opisane. Zestawienie archiwalnych zdjęć z współczesnymi ukazało ile zmieniło się na obszarze gmin Tyszowce i Rachanie w ciągu ostatnich lat. Podczas Wystawy był rozdawany nieodpłatnie folder promocyjny, który zawierał opis projektu, relację opisowo-fotograficzną z działań  projektowych realizowanych przez Młodzież, wybrane stare fotografie i kolaże zdjęć. Zapraszamy do galerii zdjęć.